browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Geschiedenis

Geschiedenis Barcelona

De geschiedenis van Barcelona gaat terug de zevende eeuw voor Christus, toen een Iberisch volk genaamd de ‘Laietanen’ op de plek van de huidige bruisende stad woonden. Er zijn verhalen dat de stad al 400 jaar voor het stichten van de stad Rome, door de Griek Herakles, is opgebouwd en een tijdperk later door Hamilcar Barkas is verder ontwikkeld. Barcelona is volgens dezelfde legende vernoemd naar de Carthaagse veldheer, die de stad Barnico noemde.

Geschiedenis Barcelona in de vroege jaren na Christus

Nadat de stad in de vijfde eeuw in handen was van de Visigoten en in de achtste eeuw werden bezet door de Moren, waren het de Fransen die in Barcelona in 801 veroverden. Nadat het Frankische Rijk Barcelona een behoorlijke periode in bezit had, behoorde de stad in het einde van de negende eeuw tot het Koninkrijk van Aragón. Destijds was Barcelona, samen met Venetië en Genua, één van de belangrijkste steden van Zuid-Europa. Conflicten en onrust door de Calataanse Opstand, in 1640, en de Spaanse Successieoorlog, die van 1706 tot 1714 duurde, leidde tot het einde van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Geschiedenis Barcelona: vanaf de negentiende eeuw

Halverwege de 19e eeuw vond de wederopbloei van Barcelona plaats; de stad werd zowel politiek, economisch als cultureel weer een stad die het er toe deed. In 1897 werden de stadsmuren rondom de stad weggehaald om plaats te maken voor meer inwoners. Dit resulteerde in de komst van de wijk Eixample, waar veelal arbeiders kwamen te werken die profiteerden van de opkomende economie en industrie. Het was de Spaanse dictator Francisco Franco die een einde maakte aan de voorspoed van Barcelona, de stad bombardeerde en de stad gedurende de Spaanse Burgeroorlog in handen had. Gesteund door Nazi-Duitsland, Portugal, Italië en Sovjet-Unie deden er zich bloedige, anti-Catalaanse, zuiveringen voor.

In de geschiedenis van Barcelona groeide de stad tijdens de regime van Franco het snelst qua omvang, vooral doordat de leider Barcelona industriestad nummer één maakte en er vele gastarbeiders naar de stad trokken. Aanhangers van de Catalaanse groeperingen en cultuur werden gevangen gehouden of zelfs geëxecuteerd in het Kasteel van Montjuïc en pas in 1975 kwam er, toen Franco overleed, een einde aan de repressie in Spanje en Barcelona en Catalonië in het bijzonder. Al kort hiervoor kreeg de economie van Barcelona een enorme boost, toen de toeristische sector profiteerde van de eerste toestroom naar de vissersdorpen rondom de stad.

Barcelona anno nu

De toewijzing van Barcelona als organiserende stad voor de Olympische Zomerspelen in 1992 gaf de inleiding van een ware verandering dat uiteindelijk leidde tot de bruisende wereldstad dat Barcelona anno de éénentwintigste eeuw is. Onder regime van stedenbouwkundige Oriol Bohigas i Guardiola werd de binnenstad opgeknapt, bouwwerken van Gaudí gerestaureerd en kreeg de infrastructuur van de stad een ware facelift. Rondwegen rondom de stad werden aangelegd, de luchthaven werd uitgebreid en ook kreeg de stad een zeefront en zelfs eigen stranden. Op dit moment behoort Barcelona tot één van de mondiaal leidende steden en is het dankzij de bezienswaardigheden en cultuur voor Nederlanders Europese stedentrip bestemming nummer één.